За зъбните импланти

История

Имплантологията е втората най-стара дисциплина в историята на зъболечението след оралната хирургия (ваденето на зъби е най-старата дисциплина). Естествено след ваденето на болни зъби хората са търсили начин и да възстановят изгубеното по всякакви възможни начини. Още от древни времена са търсили подходящи материали и методи, като например в Китай (преди 4000год.) са издялвали бамбукови пръчки под формата на колчета и ги поставяли в костта за фиксирано заместване на липсващи зъби.В  Древен Египет са използвали благородни метали с подобен на колчета дизайн(преди повече от 2000год.) със същата цел. Инките са използвали черупки от миди за заместване на липсващи зъби.

От тези древни времена до наши дни са изпробвани доста различни материали и техники на имплантиране на зъби, докато се стигне до съвременната концепция на остеоинтеграция въведена от шведския професор Брьонемарк. Както и повечето други открития в медицината той случайно открива че титания може да бъде структурно интегрирана в жива кост с много висока степен на предсказуемост без дългосрочно възпаление на меките тъкани или отхвърляне на имплантното тяло. През 1952г. в лабораторни условия той стига до този извод при опит с животни.

Първото практическо приложение при хора по принципа на Брьонемарк за остеоинтеграцията е имплантирането на нови титаниеви „корени”(винтов тип имплант) при обеззъбен пациент през 1965 г. Повече от тридесет години по-късно фиксираните зъби, свързани с тези „корени”(импланти), все още функционират перфектно.

Като от тогава насам дизайна на имплантите претърпява редица промени(подобрения) и като повърхностна обработка и като дизайн на формата и резбата. В днешно време при правилно планиране и изпълнение на имплантирането, успеваемостта е доста над 90% .